17 ÅR PÅ RAD MED «STILLE NATT HELLIGE NATT»

Som ung protesterte han mot julen. Nå forbereder Rune Larsen seg til sin 17. strake julekonsert-turné med «Stille Natt Hellige Natt».

Før julen 1988 fikk produsent Tor Arne Ranghus sammen med Karsten Isachsen idèen om å ta med rikskjente artister på turné til kirker i hele landet, for å spre juleglede med sang og historier. I år feirer «Stille natt hellige natt»-turneen 30 år, og denne gangen er det Alexander Rybak, Maria Haukaas Mittet, Tor Endresen, Lisa Børud og nestoren Rune Larsen som er med. Sistnevnte har vært med de siste 17 årene. – Dette er min juletradisjon, sier den tidligere NRK-programlederen. Slik har det ikke alltid vært. Som ung var Larsen en motstander av julefeiringen. Han mente den var for kommersiell og kun handlet om gaver. Men da han selv fikk barn, forandret han syn på julen. – Vi begynte med juleverksted der vi laget egne gaver. På den måten gjenerobret vi julen. Etter hvert er det blitt den soleklart viktigste høytiden for oss. Julen inneholder mange flotte tradisjoner som holder familien sammen, sier Rune Larsen og smiler. I år skal den folkekjære sangeren besøke 41 forskjellige kirker og ha nærmere 50 opptredener i løpet av én måned. Det blir bare tid til tre fridager. Det høres litt slitsomt ut? – Folk spør ofte om det, men nei, vi blir ikke slitne. Vi kommer til dekket bord, sprer julebudskapet, synger fine julesanger og har det skikkelig fint. Vi er utrolig priviligeret. Det er fantastisk å kunne reise rundt i Norge og synge i fullstappede kirker, sier Larsen. Spesielt gleder han seg til å besøke Tromsø, Bodø, Finnsnes og Lofoten denne gangen. Det er første gang ensemblet trekker så langt nord. «Stille natt hellige natt»-turneen blir nærmest alltid utsolgt og tiltrekker seg flere enn dem som går i kirken til vanlig. – Vi er trofaste til kirkerommet, og jeg har alltid hatt dyktige artister med meg. Det tror jeg er hovedårsaken til at dette er blitt en suksess, sier produsent Tor Arne Ranghus – og legger til: – Gjenkjennelse er viktig i julehøytiden. Derfor er det en del sanger som alltid må synges. Men vi har også plass til en del overraskelser. «Stille natt hellige natt» arrangeres i samarbeid med Strømmestiftelsen. Hvert år går 500.000 kroner av billettinntektene til stiftelsens arbeid for å skape jobber, bekjempe fattigdom og gi barn og unge mulighet til å utdanne seg i fattige land i Afrika, Sør-Amerika og Asia.

LES MER OM FORESTILLINGEN - KJØP BILLETTER

Andre nyheter